Learning by doing
AMADRIA PARK
Hotel Ivan, Šibenik
19. — 21. travnja 2023.

Sve tajne zapošljavanja stranaca

PROGRAMI
DRUGI DAN - 20. travnja 2023.
10:00 - 11:30

Mirjana Sočan

Nekada organizacije imaju dovoljno vremena i resursa da same direktno dovode strane zaposlenike.
Je li to lakše ili teže bez agencija?
Koje sve „papire“ treba pripremiti kako bi proces tekao nesmetano u što kraćem roku?
Koji su izazovi s kojima se poslodavac susreće kada samostalno dovodi radnike?
Što ako vam radnik „nestane“ nakon nekoliko dana rada? – kome se obratiti, što poduzeti?
Male trikove pri zapošljavanju stranaca i svoja iskustva u njihovom zapošljavanju u turističkom sektoru podijelit će Mirjana Sočan, HR direktorica.

Sandy Protić

Postoje stotine agencija za dovođenje stranaca, ali što je ono što izdvaja vrhunske od prosječnih?
Jeste li se ikada zapitali kako agencije nabavljaju radnike i koliko je profesionalnosti u njihovom radu?
Znate li da agencije trpe ogromne troškove zbog nemogućnosti predviđanja datuma odobravanja radnih dozvola i viza? Kako?
Saznat ćete od predstavnika jedne od najboljih agencija za zapošljavanje stranaca koji su fokus svog poslovanja stavile na visoko kvalificirane radnike iz Filipina.

Barbara Olenik Staničić

Koju agenciju odabrati za dovođenje stranaca?
Koji su to kriteriji koje agencija treba zadovoljavati da biste bili sigurni u njihovu profesionalnost i odgovornost?
Koje su obaveze, ali i prava poslodavca pri zapošljavanju stranaca?
Kada započeti sa zapošljavanjem stranaca da biste bili spremni za sezonu?
Koliko je teško strancima iz dalekih zemalja prilagoditi se našem načinu života, našoj hrani, našim običajima i kako im olakšati prilagođavanje na nove uvjete života?
Ovo su samo neke od tema o kojima ćemo pričati s jednom od članica Learning by Doing alumni – Barbarom Olenik Staničić

Mirjana Sočan

Možemo je bez problema nazvati HR guruom.

Billa, Sberbank, Maestral Hotels and Casinos, Kempinski Hotels, TUI Hotels Croatia samo su dio njenog bogatog iskustva na vodećim HR funkcijama kao strateškog partnera i člana uprave sada već preko 20 godina. Nerad je za nju nepoznanica jer uspješno kombinira privatno i poslovno okruženje uz optimizam, entuzijazam, pristupačnost, profesionalnosti, fleksibilnosti i senzibilitet za ljude.

Sandy Protić

Co-Founder & Director of Sales, Recruitment & Staffing Agency | Humble Hunters d.o.o.

Zašto se neki stranci ne mogu prilagoditi? Koji je to problem koji ih muči? Koji strani državljani najbrže uče hrvatski jezik? Kada trebate „naručiti“ radnika?... samo su neka od pitanja na koja Sandy, suosnivač zagrebačke tvrtke "Humble Hunters" i njezin direktor, može odgovoriti.

Barbara Olenik Staničić

Po završetku Pravnog fakulteta u Rijeci, pripravnički staž započinje Liburnia Riviera Hotele d.d. u Opatiju punih 17 godina. U turizmu ostaje do danas na poziciji direktorice Službe za upravljanje ljudskim resursima u crikveničkom Jadran d.d.

Ljudski resursi i turizam neiscrpne su teme o kojima voli u slobodno vrijeme čitati, učiti i usavršavati se što je ponekad i više nego izazovno budući je supruga i mama sedmogodišnjeg dječaka (uskoro školarca) na što je iznimno ponosna.

Andrijana Filipović

HR specijalist koja radi u Građevinskom institutu MAKEDONIJA AD Skoplje, velikoj građevinskoj tvrtki koja je prisutna u zemljama Zapadnog Balkana s velikim iskustvom u zapošljavanju stranaca u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Aktivno je uključena u istraživačkim projektima "Kreiranje modela intelektualnog kapitala, ugrađenog u biznis plan" i "Kreiranje održivih brendova" za što su ona i njen tim osvojili 1.mjesto za praksu "Nagrada za izvrsnost upravljanja znanjem i intelektualnim kapitalom".

Natali Komen Bujas

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca radi kao direktorica Udruge ugostiteljstva i turizma koja zastupa interese poslodavaca u turizmu. Kroz dnevnu komunikaciju s kolegama iz odjela ljudskih resursa turističkih kompanija bavi se rješavanjem problema na tržištu rada i specifičnostima ove djelatnosti kao što su institut stalnog sezonca, preraspodjela radnog vremena, porezni tretman prehrane i smještaja sezonskih radnika i dr. Iako je po zanimanju magistra ekonomije nerijetko ju zamjene za pravnicu jer se kroz svoj rad najviše bavi izmjenama propisa i primjenom novih zakona u praksi. Tako je sudjelovala i u samoj pripremi novog Zakona o strancima i prelasku s kvotnog modela na aktualni model zapošljavanja stranaca. S obzirom na sve veće deficite kadrova i veliki rast udjela stranih radnika u Republici Hrvatskoj iz prve ruke može prenijeti s kakvim se sve poteškoćama susreću poslodavci u procesu izdavanja radnih dozvola i koje su sve inicijative poduzete kako bi se taj proces olakšao i ubrzao.

Organizator

Human Capital d.o.o.
Rudolfa Bićanića 38
10000, Zagreb

Kontakt

info@humancapital.hr
+385 95 365 4616

© Copyright 2023

HR Konferencija “Learning by doing”
Human Capital d.o.o.